ADVERTISE HERE

 

 

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

W.A.D.A. (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΓΚ )

Αμινοξέα! Προσφέρουν βοήθεια στους αθλητές ή αθλούμενο κόσμο; υγεια, Μαιος 2006

ΕΡΓΟΓΟΝΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ 2007

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΟΜΑΔΑΣ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΟΥ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΥ

 

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑ
Κάθε ουσία της τροφής που επιτελεί μια ή περισσότερες βιοχημικές ή φυσιολογικές λειτουργίες ονομάζεται θρεπτικό συστατικό.
Υπάρχουν πέντε μεγάλες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών:

1. Υδατάνθρακες
2. Λίπη
3. Πρωτεϊνες
4. Βιταμίνες, και
5. είναι γνωστές ως πηγή ενέργειας, ενώ οι βιταμίνες και τα ανόργανα Ανόργανα συστατικά

Τα θρεπτικά συστατικά δίνουν ενέργεια, οικοδομούν τους ιστούς και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του οργανισμού.
Οι τρεις πρώτες κατηγορίες συστατικά μπορεί να μην παρέχουν ενέργεια, αλλά είναι απαραίτητα για τις περισσότερες βιολογικές λειτουργίες, γιατί ρυθμίζουν τον βασικό μεταβολισμό του οργανισμού μας.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Οι υδατάνθρακες είναι το αφθονότερο συστατικό της τροφής μετά το νερό και η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για τους ιστούς. Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τους απλούς και τους σύνθετους. Απλοί υδατάνθρακες είναι η γλυκόζη, σακχαρόζη (ζάχαρη) η φρουκτόζη (στα φρούτα, στο μέλι) και η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος).

Το άμυλο, κύριος υδατάνθρακας της τροφής μας, είναι σύνθετος υδατάνθρακας και ευρίσκεται στα δημητριακά κυρίως και τα προϊόντά τους (όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι) στα όσπρια, πατάτες και ξηρούς καρπούς. Ο μόνος σύνθετος υδατάνθρακας που ευρίσκεται στους ζωϊκούς ιστούς είναι το γλυκογόνο. Στον ανθρώπινο οργανισμό, γλυκογόνο υπάρχει κυρίως στους μυς και το συκώτι.

Το γλυκογόνο αποτελεί μια μικρή σε ποσότητα αλλά σημαντική «αποθήκη ενέργειας».

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής μας. Επίσης, οι υδατάνθρακες θεωρούνται η βάση της διαίτας του αθλουμένου, όπως και του μη αθλουμένου.

Αποτελούν τη καλύτερη πηγή ενέργειας κατά την άσκηση. Το ποσό που χρειάζεται το κάθε άτομο εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.

Γενικά οι υδατάνθρακες θα πρέπει να παρέχουν στο καθημερινό διαιτολόγιο περίπου το 60% - 70% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας. Ιδανικά το καλό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, πατάτες, όσο και απλούς υδατάνθρακες, όπως φρούτα και χυμούς.

Μετά από μακρά άθληση ή αγώνα τα αποθέματα του εξαντλημένου γλυκογόνου των μυών πρέπει να αναπληρωθούν. Η δίαιτα με υψηλούς υδατάνθρακες αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου, αυξάνει την ενέργεια των μυών και βελτιώνει την γενική αθλητική απόδοση.

ΥΓΡΑ

Το νερό αποτελεί, χωρίς ίχνος υπερβολής, το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον ασκούμενο οργανισμό. Γύρω στο 60% της σωματικής μάζας του άνδρα και 50% της σωματικής μάζας της γυναίκας είναι από νερό. (Η διαφορά οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό, ο οποίος περιέχει λιγότερο νερό). Το νερό, όπως και τα υπόλοιπα ανόργανα συστατικά, ευρίσκεται σε μια συνεχή πορεία πρόσληψης και αποβολής.

Το προσλαμβάνουμε κυρίως με τα υγρά που πίνουμε (καθαρό νερό, γάλα, χυμοί, αναψυκτικά). Επιπλέον όλα σχεδόν τα τρόφιμα περιέχουν νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κατά 90% νερό, αλλά και τα τρόφιμα που φαίνονται ξηρά όπως το ψωμί, μπορεί να αποτελούνται κατά το 1/3 ή και παραπάνω από νερό.

Η βιολογική σημασία του νερού είναι μεγάλη. Είναι πολύ καλός διαλύτης χρησιμεύει στις αντιδράσεις της διάσπασης των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών κατά τη πέψη, μεταφέρει σχεδόν όλες τις ουσίες, εξυπηρετεί την ορμονική επικοινωνία των κυττάρων, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος (θερμορύθμιση) μέσω της εξάτμισης, της άδηλης διαπνοής και του ιδρώτα από το δέρμα.

Καθημερινά το σώμα χάνει μεγάλες ποσότητες υγρών, τις οποίες πρέπει να αναπληρώσει για να διατηρείται το ισοζύγιο. Στον ασκούμενο η αποβολή υγρών είναι πολύ μεγάλη, σε μια αντισταθμιστική προσπάθεια του οργανισμού να «δροσίσει» το σώμα με την εξάτμιση του νερού, όταν η παραγωγή θερμότητας είναι πολύ μεγάλη. ΄Όταν οι απώλειες αυτές δεν αναπληρώνονται, δημιουργείται το αίσθημα της κούρασης, εμποδίζεται η φυσική και πνευματική απόδοση και αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης θερμοπληξίας.

΄Ολοι οι αθλούμενοι δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες σε υγρά και επίσης η αναπλήρωση υγρών κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την άσκηση δεν έχει την ίδια σημασία, για όλα τα αθλήματα. Αυτοί που χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα υγρών είναι όσοι ασχολούνται με αθλήματα αντοχής, όπου η άσκηση έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Επίσης όσοι γυμνάζονται σε αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ή σε κλειστά γυμναστήρια με ζέστη, έχουν αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη υγρών.

Το νερό αποτελεί το καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο αναπλήρωσης των υγρών. Οι αραιωμένοι χυμοί φρούτων, ή τα διάφορα «αθλητικά ποτά» αποτελούν εξ΄ ίσου καλές επιλογές με το νερό, με τη διαφορά ότι παρέχουν επιπλέον και υδατάνθρακες, 6-8%.

Οι υδατάνθρακες είναι τα καύσιμα για προμήθεια γλυκογόνου στους μυς. Κάτι πολύ σημαντικό είναι η κατανάλωση αθλητικών ποτών κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας όπως, ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, χειρόσφαιρα τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του αθλητή.

ΔΡ. Κ. ΣΧΙΖΑΣ
ADVERTISE HERE

ADVERTISE HERE

 

 

 

 
Designed by BOServices